Emotionele bagage en wonden

Conditioneringen - emotionele wonden

Een conditionering is een overtuiging die vanuit familie, omgeving of jezelf in je systeem is gaan zitten. Het is een ingeslepen gedragspatroon dat zich blijft herhalen omdat het erkend is in jouw systeem. Nare of plezierige gebeurtenissen slaan jouw hersenen en lichaam op. Een nare aanraking op fysiek gebied is wat jouw hersenen als signaal van gevaar afgeven.

Conditioneringen en emotionele wonden liggen voor mij dicht bij elkaar. Een conditionering is voor mij een emotionele wond die verzorgd en geheeld mag worden waardoor het losgelaten mag worden. Helen en loslaten kan alleen als je bewust bent van de emotionele wond. 

Ontstaan emotionele wond

Een voorbeeld van het ontstaan van een emotionele wond:

Je bent als kind gevallen van je fiets. Je rent naar binnen en mama troost je. Na afstandelijk en kil jouw fysieke wond te hebben verzorgd, zegt mama: ‘Zo niks aan de hand, je hebt een mooie pleister op je knie, ga maar weer spelen’. Jij gaat nog harder huilen. Mama raakt geïrriteerd want ze heeft het te druk en geen tijd voor jou. Weer zegt mama op een geïrriteerde en zonder affectie tonende manier: 'Niks aan de hand en stop nu met huilen, er is niks aan de hand, ga maar weer spelen.’

Voor jou was het een schok dat je zo hard was gevallen. Je viel omdat je over een hobbel heen fietste die je niet zag waardoor je uit evenwicht raakte. Het was de eerste keer dat je op de fiets alleen was. Jouw knie was geschaafd maar in jouw ogen voelde het alsof je veel bloed was verloren. Mama troostte jou en verzorgde fysieke wond. Jouw emotionele wond is dat je het zo eng vond dat je plotseling viel uit het niets. Dat jouw knie vol bloed was en het pijn deed.

Onveilig

Jouw mama had wel jouw fysieke wond verzorgd maar niet jouw emotionele wond. De emotionele wond is dat je geschrokken was en dat je je, alleen en buiten, wat onveilig voelde. Daarna verzorgde jouw mama de fysieke wond. Je kon niet zo goed vertellen waarom je was gevallen. Mama had geen tijd om naar je te luisteren. Ze was te druk in haar hoofd en met andere dingen bezig. Er was geen ruimte voor jou om rustig te vertellen dat je schrok van het vallen en de wond op je knie. De emotionele wond die je later meedraagt is de emotionele wond dat mama jou geen ruimte gaf om je emoties te uiten. Je wilde even de veiligheid van mama voelen. Die gaf ze niet echt. Je moest stoppen met huilen en weer gaan spelen. In werkelijkheid durfde je niet meer op jouw fiets te stappen. Je wilde dat mama even mee naar buiten zou gaan. Je kon dit niet tegen haar zeggen.

Emotionele pijn

Jouw herinnering is dat als je valt van de fiets, er geen aandacht is voor jou. Je leert daarna dat het prima is om te fietsen zonder papa of mama. Alleen de emotionele pijn die blijft hangen is dat er niet aan je gevraagd wordt waarom je zo overstuur bent, dit lijkt er niet toe te doen. Je bouwt steeds lagen op in de loop der jaren op het thema dat er niet naar je geluisterd wordt als je iets vervelends is gebeurd. De herinnering in je hersenen en lichaam is: Mama heeft geen tijd om naar je te luisteren. Op den duur voelt dit onbewust als onveilig aan, niet gezien, misschien afgewezen. Jouw saboteur zal deze conditioneringen blijven voeden, totdat jij je er bewust van wordt en de emotionele wonden durft te doorleven en te verzorgen. Jouw innerlijke kind heeft een verkeerde programmering over aandacht en liefde opgeslagen. Als je hier niet bewust van wordt draag je dit onbewust met jou mee zowel in jouw fysieke celherinnering als mentale herinnering. Grote kans dat deze conditionering ook bij jouw moeder al zat. Zij heeft waarschijnlijk niet geleerd om jou aandacht te geven als je verdrietig bent of getroost wilt worden.

Verkeerde programmering

De verkeerde programmering wordt opgeslagen in de amygdala. Wanneer het niet wordt verwerkt zal het verder in je leven op verschillende manieren conditioneren. Je durft niet meer zo goed jouw gevoelens te uiten. Er wordt toch niet naar je geluisterd. Waarom zou je dan je emoties uiten. Je verbergt al jouw emoties en pijnen. Jouw verdriet laat je niet tot nauwelijks zien.

Als je naar de volwassenheid groeit draag je deze onverzorgde emotionele wond voortdurend onbewust met je mee. De verzorging is dat je veilig jouw emoties van dat moment kunt uiten zonder oordeel of veroordeling. Wanneer je je veilig in jezelf voelt en jezelf volledig accepteert, kun je het op een ontspannen manier tegen iemand vertellen zonder dat je onveilig voelt. Dat kan pas als je je bewust bent van je emotionele wonden. 

Diverse lagen

Emotionele wonden worden vaak in diverse lagen opgebouwd. Dat gebeurt op verschillende manieren. Het gebeurt allemaal onbewust. Wanneer je in een vicieuze cirkel terecht komt en je wordt bewust van de vicieuze cirkel dan pas kan je de emotionele wonden tot de kern verzorgen en laten helen. Hierdoor kan het daarna losgelaten worden. 

Emotionele wonden verzorgen gaan ook over durven deuren te sluiten. Als je de les/ boodschap van die herhaalde gebeurtenissen bewust maakt kan je de deur sluiten. Hierna zullen er velen nieuwe deuren voor je opengaan. De emotionele wonden kan je ook als schaduwzijde zien. Dingen die je in dit leven mag opruimen en helen. 

Loslaten

Regelmatig hoor ik mensen zeggen ‘laat los, laat het gaan’ Persoonlijk vind ik dit een niet prettig om het tegen mensen te zeggen. De reden voor mij is namelijk. Wat moet ik dan loslaten? En als ik het loslaat ontstaat er een gat. Dat gat voelt dan ook weer onveilig aan. Dit is mijn reden waarom ik niet in loslaten geloof als mensen in hun vicieuze cirkel of verdriet bevinden. 

Wees liefdevol, oordeelvrij en luister alleen. Praat niet met de ander mee. Wanneer je de persoon niet kan ondersteunen zeg het dan tegen hem of haar. Dan ben je eerlijk naar jezelf en naar de ander. Je hoeft niks te zeggen. Jouw aanwezigheid is al voldoende. Als de persoon het wilt hou je hem of haar vast. 

Wanneer de persoon daarna heel boos tegen je doet, voel je niet aangevallen. Betrek het niet tot jezelf. Hoogstwaarschijnlijk door jouw veiligheid die ontstaat komen de diepere emoties los. Wanneer je zegt laat maar los en je praat mee met de persoon doe je mee met probleem onoplosbaar te maken. Ook conditioneer je een nieuwe laag op het onderwerp. 

Emotionele wonden verzorgen

Wanneer een emotionele wond verzorgd wordt kan het pas losgelaten worden als het is geheeld.

  • Erkennen

  • herkenen

  • verzorgen

  • helen

  • loslaten

Bij een nieuwe gebeurtenis niet de emotionele wond groter maken maar direct beginnen met erkenen dat het heeft plaatsgevonden. Daardoor ga je gelijk de emotionele wond verzorgen. Hierdoor kan het niet conditioneren.

Andere conditioneringen

Er bestaan ook familiare conditioneringen, verstrikkingen, drama’s, trauma’s enz. Leer maar eerst jouw eigen conditioneringen, emotioneel wonden te verzorgen en te helen.

  • Durf eerlijk naar jezelf te kijken.

  • Doorleef de pijnen, het verdriet, de woede, je onmacht, enz. Maak geen verhaal van deze emoties.

  • Als er een verhaal naar boven komt dan als een toeschouwer er naar kijken.

  • Op het moment dat de emoties daardoor heftiger worden. Ga dan in het oog van de orkaan staan.

  • Laat de emoties er gewoon zijn.

  • Blijf in het oog van de orkaan staan totdat je weer rustig bent.

  • Blijf tegen jezelf zeggen dat je veilig bent wanneer je in de oog van de orkaan staat.

Wanneer je deze oefeningen regelmatig toepast zal je merken dat je veel lichter bent.

Stap twee is dat je daarna met de familiaire emotionele wonden aan de slag kan gaan.

  • Ruim eerst je eigen emotionele wonden op.

  • Zo hou je het overzichtelijk

  • Blijf dichtbij jezelf

Wees lief voor jezelf

Blijf altijd eerlijk, zacht, mild en liefdevol tegen jezelf. Geduld, vertrouwen, moed en doorzettingsvermogen zijn de toverwoorden als je persoonlijk wilt groeien.

  • Oefen dat alles goed is en dat alles ervoor jou is.

  • Leef in synchroniciteit

  • Laat controle los

  • Wijs niet naar anderen.

  • Reflecteer naar jezelf

  • Heel je eigen emotionele wonden.

  • Je hart zal lichter worden

  • Het blijft licht als je geen overtuigingen aanneemt die niet met jou resoneren. 

Blijf trouw aan jezelf. Je zal dan in verbinding blijven met jouw hart. Alles is goed, alles is er voor jou. Ontvang en heb vertrouwen dat er altijd liefde en overvloed er is.

Vorige
Vorige

Helen emotionele bagage en wonden

Volgende
Volgende

Elektromagnetische energie verstoringen