Helen emotionele bagage en wonden

Helen emotionele bagage en wonden

Bij emotionele wonden heb ik al een beetje uitgelegd hoe je de emotionele wonden kunt verzorgen waardoor ze kunnen helen. Een geheelde emotionele wond herken je doordat het je niet meer raakt. Het lijkt dan alsof je bijna gevoelloos bent. Zie het als een wond die je al tijden bij je draagt. De verwaarloosde emotionele wond heb je goed afgeplakt met een pleister en opeens barst het weer open. Soms kijk je even naar de wond, ongemerkt doe je er een pleister op om het bloeden te stoppen. De wond zal verder gaan etteren en dieper en dieper worden. Daarna zal er langzaam een litteken ontstaan. Het litteken kan soms pijn gaan doen. Zelfs littekens die je verzorgt kunnen op den duur fysiek weggaan, zo zou je ook naar emotionele wonden kunnen kijken.

Forceren

Wanneer een wond of litteken niet pijn doet of opengaat, heeft het op dat moment geen aandacht nodig. Zo is het ook met emotionele wonden. Ga niet een emotionele wond met geweld openbreken of forceren. Het zal alleen maar tegen je werken. Denk maar aan de wond die je met geweld openmaakt dan wordt de wond alleen maar groter. 

De emotionele wond zal zich openen als je er klaar voor bent en wanneer het echt tijd is om het te gaan verzorgen merk je dat vanzelf. Pak het moment direct als het zich voordoet. Soms komt het niet uit. Het zal nooit goed uitkomen. Verzorg het gelijk, dan blijft het klein. Zeg tegen de emotie dat je het gevoel erkent en ziet. Je merkt dat het direct zachter en hanteerbaar wordt. Op deze manier houd je het klein.

Onverwerkte emoties

Het overkomt mij regelmatig dat opeens, uit het niets een onverwerkte emotionele wond naar bovenkomt of een oude emotionele wond die niet volledig is geheeld. De oude emotionele wond die niet volledig geheeld is, is eerder een litteken dat even pijn doet. 

Een tijd terug zat ik in de auto, opeens werd ik uit het niets overvallen door een emotie vanuit de eerste reactie was: ‘Hallo, hier heb ik even geen tijd voor. Ik ben aan het autorijden’ toch liet ik de woede eruit komen. Vervolgens kwamen de tranen. Deze hele poppenkast duurde hooguit 10 minuten. Het was daarna weg en nooit meer teruggekomen.

Tijdens zo’n verwerkingsproces zeg ik altijd tegen mijzelf 

  • Ik vergeef mijzelf en ik vergeef de ander

  • Ik ben veilig op aarde

  • Ik ben welkom op aarde

  • Ik ben goed zoals ik ben

  • Ik mag zijn wie ik ben

  • Ik hou van jou

Ingehouden woede

Zolang mijn tranen er zijn, blijf ik dit herhalen. Tijdens mijn woede doe ik niks. Ik laat alleen de woede naar boven komen. Soms knal ik uit elkaar van de woede en onmacht. Dat duurt nu niet lang meer. Toen ik in het begin al mijn ingeslikte woede eruit liet komen, kon het soms wel uren duren. Dan ging ik wandelen, driftig wandelen. Slaan op een kussen helpt ook. De tranen die daarna volgen reinigen de emotionele wond. Ik blijf dan steeds mijzelf en de ander vergeven.

Vergeven kan soms een lastig ding zijn. En toch is dat wel de eerste stap die je mag zetten naar jezelf. Je vergeeft de ander maar vooral jezelf. Forceer het niet als er weerstand is. Vergeven is veel moeilijker dan je denkt. Ik zeg het al jaren. Pas na drie jaar begreep ik gevoelsmatig wat vergeven betekent in gevoel van vergeven.

Mededogen

Het vergeven veranderde in compassie en mededogen. Deze woorden kende ik al helemaal niet. In mijn denken wilde ik graag vergeven. Compassie en mededogen kwamen niet eens in mij op. Toen ik steeds meer mijzelf accepteerde en vergaf, voelde ik compassie en mededogen. 

Wanneer je met de juiste intentie gaat vergeven, merk je dat het zachter in je wordt. Neem de tijd om te vergeven. Weet dat het tijd nodig heeft om de wonden te helen. 

Tijd heelt wonden, wonden helen liefde. 

Wanneer de emotionele wond geheeld is ontstaat er liefde voor jezelf in jouw hart. Er komt ruimte in jou en jouw hart. Het maakt je zachter, milder, kalmer en liefdevoller.

Wat kan ik doen om mijn emotionele wonden te helen

Ho’oponopono is een mooi vergevingsritueel welke makkelijk inzetbaar is. Urenlang luisterde ik de Ho’oponopono song. Ik was ontroostbaar, de tranen bleven komen en komen. Ik leerde mijzelf aan om de emoties niet meer weg te stoppen. Alles kwam naar boven, onmacht, radeloosheid, verraad, boosheid, vernedering, enz. Het was pikkedonker in mij. Hoe meer ik mijzelf en anderen ging vergeven, hoe meer er licht in mij kwam. De hele dag was ik in stilte aan het vergeven. En draaide ik de ho’oponopono song aan één stuk door. 

Daarna ontdekte ik manieren om met het Hawaiiaanse ho’oponopono-vergevingsritueel te werken. Dit gaf mij verdieping over het vergevingsritueel. Door het vergeven kwamen de inzichten en werd ik milder naar mijzelf. Ik kan nu ook beter mijzelf begrijpen. Ik begrijp waarom ik alle hobbels en ellende moest meemaken. 

Mijn tweede houvast in het vergeven is dat ik op dagelijkse basis de Mayakalender (Tzolkin) volg. Deze energetische dagenergie begeleidt mij om mijn persoonlijke groei te ontwikkelen. Het leert mij om anders met mijn tegenslagen om te gaan. Doordat ik mijn missie op aarde beter begrijp, verloopt mijn leven nu meer vanuit de synchroniciteit. 

Stappen:

  1. Jezelf vergeven

  2. Anderen vergeven

  3. Jezelf volledig accepteren 

  4. Verander jezelf 

  5. Denk alleen voor jezelf

  6. Durf de confrontatie aan te gaan met jezelf

  7. Wees geduldig

  8. Heb vertrouwen

  9. Voel de veiligheid in jezelf

  10. Blijf oefenen om het probleem klein te houden

Vertrouwen en geduld

Persoonlijke groei en ontwikkeling vragen geduld en vertrouwen. Je hebt geen haast. Je hebt een heel leven om aan jezelf te werken. Maak geen nieuwe conditioneringen. Wees bewust van de bestaande conditioneringen. Heel deze emotionele wonden door ze te accepteren en niet meer weg te stoppen. Blijf mild, zacht en geduldig naar jezelf. Wees onvoorwaardelijk naar jezelf. Jouw omgeving zal meeliften wanneer jij onvoorwaardelijk bent naar jezelf. 

Spiegel

Heel je emotionele wonden. Wees niet boos op de ander. De ander was alleen maar jouw spiegel om zo bij jouw schaduwzijde te komen. Vergeef de ander, hij/ zij heeft onbewust deze taak gekregen van het universum om jou uit te dagen jouw schaduwzijde om te zetten in onvoorwaardelijke liefde. Meer is het niet.

Begin bij jezelf

Begin altijd bij jezelf. Emotionele wonden zijn te helen door jezelf te accepteren wie jij bent, vergeef, heb jezelf lief en durf de oude IK los te laten.

Jouw nieuwe IK zal onvoorwaardelijk zijn. 

Vorige
Vorige

Leer jezelf en de ander te vergeven

Volgende
Volgende

Emotionele bagage en wonden